pátek 11. března 2016

Den 61 - Projekt "Real life" Veterinářka

Vymyslela jsem pro své děti mini projekt,který má pracovní název "Real life" (reálný život). Už si přesně nepamatuji, co mne k nápadu přivedlo. Ale ve skrze naše životy, kdy děti již nevidí lidskou práci. Vílky jsou se mnou doma, tak vidí mne, jak pečuji o domácnost - nebo se o to aspoň někdy snažím. Mohou se mnou uklízet nebo vařit. Táta však odejde ráno do práce a vrací se večer. Vílky nevidí, kam odchází a co tam dělá. Chodíme po městě, míjíme různé lidi, z nichž většina jde nebo jede z/do práce. Práci jako takovou však už nevidíme. A tak bych ráda dětem ukázala, jak lidé pracují a co která práce obnáší.
Většina lidí v současnosti pracuje na počítači a to není práce, na které by bylo pro děti něco zajímavého. Rozhodla jsem se oslovit zejména řemeslníky a profese, kde je co pozorovat. Podařilo se nám domluvit paní veterinářku. Pro starší vílku zásadní profese, jelikož poslední dobou hovoří o tom, že bude léčit zvířátka. Na návštěvu paní veterinářky se moc těšila a po celou dobu se zájmem vše sledovala. 
Mohli jsme se podívat do mikroskopu. Byly nám předvedeny modely zvířecích srdcí. Poslechli jsme si, jak bije srdce živého psa. Viděli jsme model psícho ucha zdravého a ucha nemocného. Pak jsme se mohli podívat i do ucha živého psa. Nakonec jsme mohli sledovat odebírání krve psímu pacientovi.


Děkujeme paní veterinářce, že jsme ji mohli chvíli sledovat při její práci. Čtyřletá vílka byla nadšená. Ta roční z toho ještě nic neměla a spíš ji to dost nudilo. Příště se půjdeme podívat k panu truhláři.

Žádné komentáře:

Okomentovat